ZHUANG HONG YI

'Mijn kunst gaat over geluk, verrijking en herbetovering. Tegenwoordig is er zoveel negativiteit en pijn in de wereld; Ik wil dat mensen vreugde voelen door hen opnieuw te verbinden met de rust van de natuur. Daarom is de bloem zo dominant in mijn schilderijen. Bloemen zijn een universeel en verenigend symbool voor vrede en welvaart. '

 

Zhuang Hong Yi, geboren in 1962 in de provincie Sichuan, China, woont en werkt tussen Nederland en Peking. Het bloemmotief domineert het werk van Zhuang Hong Yi - een belangrijk beeld in de Chinese cultuur dat talloze betekenissen en emoties heeft, maar met even sterke associaties met Nederland, wereldberoemd om zijn bloemen - en hij werkt jaar na jaar geduldig en religieus aan dit onderwerp, ingewikkeld zijn werken met zorg en voorbedachtheid vervaardigen.

 

Hong Yi werkt in twee dominante maar toch verschillende media en creëert wat kan worden omschreven als driedimensionale schilderijen. Zijn Flowerbed-serie wordt geproduceerd door zorgvuldig gevouwen origami-rijstpapierbloemen bedekt met kleurverschuivende lagen acryl- en olieverf. Hong Yi past ook een meer traditionele schilderkunstige benadering toe, waarbij acryl wordt aangebracht in zwaar gebeeldhouwde en gebaren impasto met uitgevouwen rijstpapierbloemen.

 

Zhuang Hong Yi heeft in heel Europa, Amerika en Azië geëxposeerd. Zijn werk bevindt zich in tal van gewaardeerde openbare en privécollecties wereldwijd en is het onderwerp geweest van meerdere museumtentoonstellingen.