BELEGGEN IN KUNST


ESTHETISCH RENDEMENT

 

In tijden van recessie groeit het aantal beleggingen in kunst, als een alternatieve vorm van beleggen. 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen in kunst ? Garanties voor een bepaald financieel rendement bestaan niet.

 

Edwin Voûte: "Het voordeel wat altijd blijft, is het genot dat je van een kunstwerk hebt, het zogenaamde Esthetisch Rendement. Koop vooral wat je mooi vindt, dan ben je altijd verzekerd van rendement".

 

FISCALE ASPECTEN VAN KUNST

 

Er zijn een aantal  fiscale voordelen, dat geldt zowel voor prive personen als voor bedrijven. Zo wordt kunst in privé niet belast voor de vermogensrendementsheffing, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een aandelenportefeuille. Stel dat je een aandelenportefeuille hebt met een waarde van EUR 200,000, dan wordt deze jaarlijks belast boven het bedrag van de vrijstelling. In vijf jaar tijd is dat al gauw meer dan EUR 8.000. Heb je hetzelfde bedrag in kunst, dan wordt er geen belasting geheven. Voorts is de eventuele winst bij verkoop onbelast. 

 


Enkele aandachtspunten:

 

1   Valt kunst in box 3 ?

2   Mag / kan je kunst zakelijk aankopen ? Mag je daarop afschrijven ?

3. Hoe zit het met de BTW? De BTW op kunst kan overigens 9% of 21% zijn en het is ook mogelijk dat er geen BTW in de prijs zit (margeregeling)

4   Stak/SPV of familiefonds.

5   AMBI of familie-ambi.

 

Er is inmiddels veel rechtspraak over alle 5 de categorieën fiscale omstandigheden.

 

Wens je meer informatie of heb je een specifieke vraag, neem dan contact op met mr. E. Voûte, edwin@artgalleryvoute.com. 

 

Edwin / Art Gallery Voûte werkt samen met ervaren fiscalisten.