DIET WIEGMAN | SHADOW SCULPTURES


 

"I didn't invent the shadow, what matters is what you do with it."

 

 

Diet Wiegman (born 24 January 1944, Schiedam), is a multidisciplinary visual artist from the Netherlands.

 

In 1965 Diet Wiegman graduated from the Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Throughout his five decades long career he has never restricted himself to a single discipline or theme. He makes drawings, paintings, sculptures (ceramics and light sculptures) and public art works. Wiegman quickly achieved recognition for his light sculptures in which light is projected onto an assemblage to create the shadow silhouette of an iconic sculpture.

 

Wiegman is called an ‘omnivore in art’, because every medium shows up in his oeuvre. Sculptures, paintings, drawings, glass and ceramic objects, performance art, art in public space, referring to fashion, architecture and more. In his performances, music and dance were also integrated. More and more he combines his works from various periods and mixes everything together. In his own words: ‘Analogous to life, just as every person reuses his early experiences and memories and combines them with new achievements from the present’.

 

In 2009 and 2010, Wiegman was voted ‘Most brilliant artist of the Netherlands’. His art can be found in the public space and is owned by museums and private collectors around the world.

 

Collections: Boymans van Beuningen, Groninger Museum, Frans Hals Museum, Museum Voorlinden (Caldic Collection), museums in Hamburg, Oslo and Trondheim and many other private and corporate collections throughout Europe and the United States.

 

For more information about the art of Diet Wiegman, please contact Art Gallery Voûte: tel +31(0)6 51922582 or use the contact form.

Shadow Dancing. Click on the photo to display more information about the artwork.

 


Download
Diet Wiegman Shadow sculptures
2010-06-10-diet-wiegman-shadowsculptures
Adobe Acrobat Document 2.7 MB

 

Diet Wiegman is niet alleen genomineerd voor de titel kunstenaar van het jaar. De Schiedammer is ook net terug uit Taiwain waar zijn werk onderdeel is van een grote internationale expositie.

 

Lees hier het artikel van Sandra Don in het Algemeen Dagblad.

 

DIET WIEGMAN

 

Diet Wiegman (1944): briljante multidisciplinaire kunstenaar. Hij studeerde in 1965 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij beperkte zich gedurende zijn carrière nooit tot één discipline of thema. Hij maakte tekeningen, schilderijen, sculpturen en werken in de openbare ruimte. Al snel kreeg Wiegman bekendheid met zijn schaduwobjecten; sculpturen die worden belicht, waardoor het silhouet van een iconische beeld zichtbaar wordt. Wiegman wordt gezien als de pionier van de schaduwobjecten.

 

Niets is wat het lijkt in het werk van Diet Wiegman. Tekeningen verwerkt hij tot sculpturen, sculpturen tot driedimensionale collages en collages tot schaduwobject. Zo verandert een opeenstapeling afgedankt materiaal in Michelangelo’s David of La reproduction interdite van René Magritte.

Zijn relativerende levensvisie is vaak terug te vinden in zijn werk dat hierdoor eigenzinnig en soms tegendraads genoemd kan worden. Zijn realistische keramiek, spiegel- en schaduwobjecten vormen slechts het topje van de ijsberg binnen zijn wereld van illusie en werkelijkheid. Hij speelt serieus met schijn en werkelijkheid, met opbouw en af braak, met plat en ruimtelijk, met papier, foto's en allerlei (afval) materialen als glas, spiegels, karton, klei en hout; hij speelt met kunst en kitsch, met waarheid en leugen, met vorm en tegenvorm, met grensoverschrijdingen en grenzen.

 

In Atlas off Balance ontstaat uit munten uit verschillende landen de schaduw van Atlas die de financiële wereld in balans hoopt te houden. Je ziet dat Atlas daar enigszins moeite mee heeft. In Shattered wordt uit een gebroken exclusief servies de schaduw van een bedelaar zichtbaar. Het verwijst naar een bankier die tijdens de crisis zijn huisraad moest verkopen, hij hield slechts een duur servies over. De Piece de Résistance is het beeld "Shadow Dancing": een draaiend sculptuur, die een verrassende schaduw weergeeft van een icoon in de muziekwereld. Dit beeld is vertoond op de Japanse televisie, waarin de gasten met ongeloof reageerden.

De schaduwbeelden zien eruit als stills uit een theatervoorstelling. Zij lijken toevallig te ontstaan door belichting van wegwerpproducten. Maar het toeval is geregisseerd. De objecten in de schijnwerper zijn zorgvuldig gemanipuleerd tot de gewenste schaduw is bereikt. Op de een of andere manier kijkt het kunstwerk terug op de geschiedenis van zijn eigen productieproces. Daarin is sprake van maatschappijkritiek, maar ook van ironie, humor en zelfspot.

 

Wiegman exposeerde in 2015 in Boijmans van Beuningen en in 2017 in het Stedelijk Museum Schiedam en in Philadelphia. In 2016 exposereerde Wiegman tijdens de Holland Art Expo in Londen, georganiseerd door Art Gallery Voûte.

 

Collecties: Boymans van Beuningen, Groninger Museum, Frans Hals Museum, Museum Voorlinden (Caldic Collection), musea in Hamburg, Oslo en Trondheim en vele prive collecties en bedrijfscollecties, onder andere in Europa en de Verenigde Staten.