Dirk Homberg (1885-1952)

 

Dirk Homberg (1885-1952). Portrait of Theresia Angela van Cuyk (born 1929) as a young girl. Signed. Watercolour on paper, 42x37 cm.
 
The girl was the daughter of a Dutch-Indies couple who lived in Batavia. Her father was Willem Alfred van Cuijk (1879-1935), banker and deputy director at the Dutch East Indies Escompto-Maatschappij in Batavia. Her mother Angèle Sydow (1890-1960), a famous Polish-Dutch dancer.
 
Dirk Homberg was a Dutch artist who was born in 1885 in Rotterdam and who died in 1952 in Amsterdam. He was a student of J.H. Weijns and studied at the Academy of Visual Arts in Rotterdam. He was a painter, draftsman and graphic artist. As an artist he is particularly familiar with the etchings he made during his stay in Indonesia. With refined technique and sublime observations, he records the Dutch East Indies of the 1920s and 1930s. In his etchings made in the Dutch East Indies, Homberg shows a great love for the country and its inhabitants.
His oeuvre is versatile, portraits, nudes, landscapes, still lifes and Eastern scenes.

 

Dirk Homberg

 

Portret van Theresia Angela van Cuyk (geboren 1929) als jong meisje. Gesigneerd. Gemengde techniek, 42 x 37 cm.

 

Dirk Homberg was een Nederlandse kunstenaar die geboren is in 1885 te Rotterdam en die overleden is in 1952 te Amsterdam. Hij was een leerling van J.H. Weijns en volgde zijn opleiding aan de Academie voor beeldende kunsten te Rotterdam. Hij was een schilder, tekenaar en graficus. Als kunstenaar is hij met name bekend met het etswerk dat hij gedurende zijn verbijven in Indonesië maakte. Met verfijnde techniek en sublieme observaties legt hij het Nederlands Indië van de 20er en 30er jaren vast. Homberg toont in zijn etsen gemaakt in Nederlands-Indië een grote liefde voor het land en zijn bewoners.

 

Zijn oeuvre is veelzijdig, portretten, naakten, landschappen, stillevens en Oosterse taferelen. Naast zijn eigen werk verkocht hij ook kunstwerken van collega's.